Смяна на ролите в час по самоуправление

Вяра Трифонова от VІІІ „д“ се справи блестящо в ролята си на учител по немски език. Освен че измисли и подготви задачите за часа, тя получи възможността да изпитва и да пише оценки на своите съучениците. Класът беше разделен на 2 отбора и в състезанието участваха абсолютно всички. Покрай доброто настроение и състезателния хъс неусетно беше преговорена взетата досега граматика. След оспорваната битка разликата между двата отбора на финала беше само една точка!
​20.03.2016

Състезание по немски език

На 17.03.2013 г. в Драматичен театър-Пловдив се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в състезанието „Пловдив избира сред стоте най-добри по немски език”. Оспорваната езикова надпревара, организирана от РИО-Пловдив, се проведе на 19.01.2013 г. в ПУ „ Паисий Хилендарски” с любезното съдействие на д-р Мариана Чолакова – Почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив, Гьоте-институт София, ПУ “Паисий Хилендарски”, фирма „ИНТЕГРАЛ”, „Либхер” ЕООД, Щека Електроник България ЕООД, Educational Centre. Участниците в състезанието имаха възможност да споделят на немски език отношението си по темата „Възобновяеми източници на енергия в съвременното Био- /Еко-общество”. В рамките на 120 минути те трябваше да създадат два текста с общ обем около 650 думи – история по картинки и лично мнение по зададения проблем.

Нашата гимназия беше достойно представена от десетокласниците Глория Кърчева, Димитрия Христева, София Ставрева, Джесика Личева и Григор Христозов с преподавател г-жа Дора Чалъкова и от единадесетокласниците Георги Буков, Габриела Георгиева, Иван Стоилов, Мария Братанова и Таня Паскалева с преподавател г-жа Павлина Фичева. На официалната церемония по награждаване нашите ученици получиха грамоти за отлично представяне и подаръци от спонсорите на събитието.  

Габриела Георгиева и Мария Братанова от 11е клас взеха участие в празничната програма по награждаването, която беше изцяло на немски език. Те направиха игра с публиката, представиха своя авторска презентация и поздравиха гостите на събитието със специален клип, посветен на ГХП.

Поздравяваме нашите ученици за отличното представяне и от сърце им желаем нови успехи в бъдещи проекти, свързани с немския език!

050 010 020 030 040


Заслужена победа в състезание по творческо писане

Лиляна Братанова и Мария Полонова от 10д клас са победителки в обявеното от Гьоте-институт състезание по творческо писане „България такава, каквато не я познаваш“. От участниците се изискваше да напишат на фиктивен германски читател нещо, свързано с България, което не е известно в Германия и не може да се открие в обичайните справочници.

Десетокласничките са наградени със стипендии от Гьоте-институт за „оригиналното тълкуване на поставената тема и впечатляващия езиков изказ“. Ученичките са единствените отличени от Пловдив, а творбите им са сред 17-те най-добри есета на участници от цялата страна.

От 4 до 6 ноември 2011 г. нашите момичета и тяхната преподавателка по немски език г-жа Фичева участваха в семинар по творческо писане, воден от г-жа Беате Шефер от Мюнхен.

Честито на победителките! Пожелаваме им много нови бъдещи успехи!

05 01 02 04


Наши ученици заеха призовите места в конкурс под патронажа на Гьоте-Институт

На 29.04.2010 год. се състоя отчитането на резултатите и награждаването на победителите от конкурса „Моето послание на Берлинската стена”. Събитието е организирано от Немската читалня на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив под патронажа на Гьоте-Институт България. В него взеха участие ученици от 7 елитни пловдивски гимназии с интензивно изучаване на немски език. В оспорваната надпревара ярко се откроиха творбите и идейните замисли на учениците от нашата гимназия, които заеха призовите места в двата раздела на конкурса:
  • Мартина Кидикова – 8д клас – първо място
  • Дейвид Тодоров – 8д клас – второ място
  • Радослав Ганев – 8д клас – трето място
За проявената съпричастност към идеята на конкурса целият 8д клас и неговият преподавател по немски език г-жа Фичева получиха книги и младежки списания, осигурени от Гьоте-Институт. Тези награди са стимул за осмокласниците, които, освен че усъвършенстват уменията си, ги проявяват и в условията на конкуренция.