Поздрав

Уважаеми колеги,

 уважаеми родители,

скъпи ученици,

          

  Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него надеждите и мечтите  си, да му вдъхнеш възрожденския дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължават делото ти. Такова благородно дело е създаването на нашето училище през 1850 година от българските възрожденци- Вълко, Стоян и Салчо Чалъкови,  Стоян Чомаков, Найден Геров и други техни съподвижници и съмишленици,  въплътили своето верую- да служат на Отечеството и народа, в конкретни дела. Създаването на Пловдивското епархийско класно училище е резултат от стремежа на осъзнаването и самоопределението като българи на плеяда  български възрожденци. То е началото на  делото, което обединява през годините хиляди хора- учители и възпитаници на училището. Обединява ни с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите, пази се  и се  носи само в сърцето. С решение на пловдивските първенци училището е именувано на Светите братя Кирил и Методий. Църковният празник на Св. св. Кирил и Методий се превръща и в патронен празник на училището, на чието дело пряк продължител  е ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Преди 122 години, през 1851 г е и първото честване на празника, а денят на св. Кирил и св. Методий е обявен за всеславянски празник, на който присъстват делегации от много български градове и дипломатически представители на чужди държави. Така от празник на Епархийското класно училище 11.май се превръща в безспорен  и любим празник на всички българи!

      Духът на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ е особено осезаем  в празнични дни  като днешния. Училището ни доказва силата, стремежа и волята  да запазим традициите си и с любов да ги предадем на поколенията, които да ги пазят.
      Днес нашата гимназия съчетава облика на модерното и съвременно училище, втъкало в себе си нишките на възрожденските традиции и дух, стремежа на тези учители, които са поставили началото и онези, които продължават да надграждат през годините,  на постиженията на учители и ученици в различни направления от живота.
      Уважаеми колеги, на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате бъдещето на България. Желая Ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността!


    Скъпи ученици, това, което поставяме като цели пред Вас, са няколко прости неща: да  усвоявате знания и умения, да откривате себе си и да развивате своите силни страни, да живеете в хармония със света около Вас и да бъдете отговорни и активни граждани. Следвайки това, Вие ще се изградите като личности, готови за предизвикателствата на нашето време. Пожелавам Ви да бъдете добри хора и да успявате  с труд, знания и вяра във всичките си начинания!


   Уважаеми родители, Благодаря Ви за разбирането и подкрепата, за съпричастността и съдействието! Днес всички осъзнаваме ползата от общите ни усилия в стремежа ни да дадем най-доброто на Вашите деца, на нашите ученици, без да щадим времето и силите си! 

  Честит празник и на всички, които са свързани през годините с името и делото  на Хуманитарна гимназия „Свети Кирил и Свети Методий“ – възпитаници, учители, приятели!

Бъдете здрави и силни!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *